Pendik Höyüğü tarih öncesi dönemlerin kapılarını araladı, Tarih öncesine döneme dayalı kalıntıların bulunduğu Pendik Höyüğü bir çok arkeoloğun ve turistin dikkatini çekti. Peki Pendik Höyüğünde neler bulundu? Pendik Höyüğündeki medeniyet tarihi kaç yüzyıl öncesine dayalıydı? gibi bir çok sorunun merkezi haline gelen Pendik Höyüğü ve tarih öncesine uzanan kalıntılara birlikte göz atalım.

İstanbul Pendik ilçesinde tarih öncesi dönemlere ait yerleşim kalıntıları “Pendik Höyüğü” diye adlandırılan istasyon ve sahile yakınlığı ile bilinen bir kısımda bulunmuştur. Temenye Höyüğü olarak da adlandırılan Pendik Höyüğü ‘nün 8400 yıllık bir tarihi geçmişe sahip olduğu tahmin edilmektedir. Höyüğün en büyük özelliği, İstanbul’un kısıtlı bilgisi bulunan neolitik dönemi hakkındaki açıklayıcı yüzüdür.

Anadolu Yakasında yer alan ilçemiz Pendik İstanbul‘un denize kıyısı olan ilçelerden biridir. Tarihini (Pendik Tarihi) inceleyecek olursanız bir çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.Eskilerden bugüne sahil kasabası ve balıkçı kasabası olarak bilinen Pendik; Sabiha Gökçen Havalimanı sayesinde çok hızlı gelişmiştir. Kıyı ilçesi ve eski yerleşim yeri olduğu içinde nüfusu fazladır. Pendik’te gezip, görebileceğiniz yerler arasında başta Pendik Höyüğü, Temenye, Sultan Konağı yer almaktadır. İstanbul Pendik‘te Temenye gezisi İstanbul’daOsmanlı mimarisine bir bakış bir yolculuk gibidir.

Pendik Çamlık Mevkide bulunan konak Sultan Abdülmecid zamanında yapılmış olup, tarihi konak Aynalı Konak olarak da bilinmektedir. Ancak günümüzde bu tarihi konağın sadece kalıntıları mevcuttur.

Pendik
Pendik

Pendik Neolitik Çağı temsil ediyor. 

İnsanlık tarihinde, besin üretimi yanında ilk yerleşik toplumların kurulması ile başlayan dönem, Peki Neolitik Dönem Nedir?  – Neolitik Nedir?Neolitik Çağ Nedir? gibi soruları kendinize sorduğunuzu duyar gibiyim, merakınızı gidermek için “?” işaretli linklere tıklayarak sizin için hazırladığımız neolitik, neolitik çağ ve neolitik döneme ait yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Höyük: Pendik ilçe merkezinin 1.5 km doğusunda, Kaynarca tren istasyonunun 500-600 metre batısında, denizden 50 metre uzaklıktadır. İlk olarak 1908 yılında İstanbul-Bağdat demiryolu inşaatı sırasında, demiryolu çalışanı Millipulos tarafından bulunmuştur. İlk bilimsel kazı ise 1961 yılında yapılmıştır.

Boyutları 280 x 180 metre kadardır.

Pendik
Pendik

Pendikte Yontma Taş Devri kalıntıları

Buradaki kazılarda: Bizans dönemi ve neolitik döneme ait,  1-5 metre çapında, taban düzlemleri olan, oval veya yuvarlak biçimli kulübeler ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca oldukça bol miktarda kemik ve boynuz alet bulunmuştur. Yontma taş dönemi aletler, çoğunlukla çakmak taşından yapılmış olup, diğerleri obsidiyendir.

Yıllar Önce Pendik
Yıllar Önce Pendik

Pendikte Bizans izleri

Resmi kayıtlara göre burada bulunan buluntular: 34 adet hocker tarzı mezar, 2 adet neolitik kulübe tabanı, 1 adet ocak, 2 adet sığır kafatasıdır. Bizans dönemine ait iki evreli bir mimari kalıntı ve su kanalları görülmüştür.

Bu mimari  Fikirtepe kültürünü simgelemektedir. Özellikle bulunan çanak-çömlekler Fikirtepe ile benzer özellikler göstermektedir. El yapımı olan çanak-çömlek genellikle siyah, koyu kahve ve kırmızının çeşitli tonlarında nadir olarak da daha açık renklidir. Yüzeyleri düzenli ve iyi çakılıdır. Çanak çömlek biçimleri düz ya da dış bükey kenarlı kase ve çömlekler, dar ağızlı ve hafif S kıvrımlıdır. Üçgen veya yuvarlak ve az sayıda da tüp biçimli tutamaklar mevcuttur. Kil buluntular arasında yer alan bir kadın heykelciği dikkat çekicidir. Küçük buluntular arasında en büyük gurubu oluşturan yontma taş aletlerin çoğunluğu obsidiyenden yapılmıştır. Yerleşmede bulunan kemik aletler çeşitlilik gösterir. Kemik aletler içinde, en önemli yeri, kaşıklar almaktadır.